Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

Biskupové jednali o aktuálních otázkách církve

24.10.2012 19:38

Plénum českých a moravských biskupů zasedalo ve dnech 23. a 24. října 2012 ve Vranově u Brna. Koncelebrovaná mše svatá, kterou sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, pak v úterý navečer přivedla představitele církve a věřící do katedrály sv. Petra a Pavla v Brně.

Foto Jan ŠtěpančíkVranov u Brna: V pořadí 91. plenární zasedání v Duchovním centru sv. Františka z Pauly mělo na programu diskusi o aktuálních otázkách církve, liturgie a pastorace. Z událostí, které církev čekají v nejbližší době, se biskupové mj. shodli, na závěr Roku víry, na konání Národní pouti do Svaté země, která by se měla uskutečnit v listopadu 2013. Rovněž se hovořilo o Národní pouti kněží „Pouť za obnovení víry a posvěcení biskupů, kněží a jáhnů – Velehrad 2013“ v rámci cyrilometodějského jubilea a Roku víry – v dubnu 2013.

Rok víry a nadcházející 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu byly tématy, jichž se biskupové během jednání několikrát dotkli. Hovořilo se o existujících projektech, jak Rok víry prakticky prožívat (např. Nikodémova noc, kterou nabízí brněnská diecéze). Biskupové se rovněž shodli, že rok sv. Cyrila a Metoděje by se měl promítnout do práce s mládeží v příštím roce.

I další témata Sekce pro mládež byla nastolena v průběhu zasedání. Biskupové mj. zhlédli film Ovoce ducha, který popisuje proces příprav letošního žďárského setkání mládeže a je součástí tzv. požďárských médií. Rovněž bylo informováno o přípravách Světového dne mládeže v Riu de Janeiru a setkání Středoevropských katolických dnů, které bude letos v listopadu v Praze. Hodnotilo se i fungování komisí a rad ČBK s přihlédnutím k současné situaci. Hovořilo se o významu charitní práce v České republice a otázkách církevního školství.

Biskupové přijali návrh na zápis svátku Ježíše Krista nejvyššího a věčného kněze do národního liturgického kalendáře. Kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a přítomní biskupové se rovněž zabývali východisky spolupráce mezi církví a státem a diskuse se dotkla i otázky majetkového narovnání. Biskupové se shodli, že veškeré další kroky budou i nadále projednávány ve spolupráci s Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí. Všech těchto subjektů se totiž navrhované řešení majetkového narovnání týká.

V úterý navečer se v chrámu sv. Petra a Pavla v Brně uskutečnila koncelebrovaná mše svatá. Hlavním celebrantem byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner a královéhradecký biskup Jan Vokál se v homilii věnoval tématům navozeným v liturgických čteních. Středeční zasedání zahájily ranní chvály a mše svatá v kapli duchovního centra, kterou sloužil plzeňský biskup František Radkovský.

Další, 92. plenární zasedání, bude 22. a 23. ledna 2013 v pražském augustiniánském klášteře u sv. Tomáše. Dne 21. ledna 2013 mu bude předcházet ekumenická bohoslužba v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Při lednovém plenárním zasedání bude sloužena mše svatá v pražském kostele sv. Karla Boromejského na památku 25 let od smrti S. Vojtěchy Hasmandové SCB.

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode