Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

Do České republiky opět přicestuje Betlémské světlo

08.12.2011 21:59

Ekumenická bohoslužba spojená s převzetím Betlémského světla se uskuteční v sobotu 10. prosince 2011 v kostele Svaté Rodiny ve Vídni a o den později, při mši svaté v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla od 9.00 hodin, předají skauti světlo z Betléma do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Rozvoz Betlémského světla vlaky po České republice se uskuteční v sobotu 17. prosince.

Olomouc: Rozvoz Betlémského světla zajišťují každý rok skauti a výchozím městem je právě Brno. Odsud se pak v sobotu 17. prosince bude světlo po celé republice šířit pravidelnými vlakovými spoji Českých drah. Další organizace šíření Betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků. Zájemci si pro ně mohou přijít sami nebo – zejména starší – mohou požádat o jeho přinesení domů.

Akce šíření Betlémského světla poprvé proběhla v Rakousku v roce 1986 jako charitativní akce pro radost postiženým dětem. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, je pro Betlémské světlo každý rok vyslán chlapec nebo děvče (říká se jim „dítě Betlémského světla“), kteří vykonali něco dobrého. Odtud se světlo lásky a pokoje potom šíří do celého světa. Mottem pro letošní rok se stal verš z Izaiášova proroctví: „Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo…“ (Iz 9,1).

V olomoucké arcidiecézi již od rána

Na území olomoucké arcidiecéze bude Betlémské světlo distribuováno celkem čtrnácti vlaky, a to jak na tazích hlavních, jako je např. trať Brno–Přerov–Bohumín nebo Břeclav–Přerov–Olomouc–Zábřeh, tak na tratích regionálních, např. z Olomouce do Šternberka a Uničova, v trojúhelníku Olomouc, Prostějov a Senice na Hané či z Uherského Hradiště přes Uherský Brod do Bylnice.

Prvním místem olomoucké arcidiecéze, kam se Betlémské světlo v sobotu 17. prosince dostane, bude v 7:42 hod. Vyškov. Tento vlak zastaví také v Kojetíně, Přerově a Hranicích na Moravě. Do Olomouce přicestuje světlo v 8:51 rychlíkem směřujícím do Jeseníku a z Olomouce se pak bude šířit na další strany: do Šumperka, Prostějova a Senice na Hané nebo směrem na Opavu. Jih arcidiecéze se Betlémského světla dočká nejdříve v 8:37 v Kyjově, odkud vlak pokračuje na Bzenec, Veselí nad Moravou a Uherské Hradiště. Do Kroměříže přiveze Betlémské světlo spěšný vlak z Brna v 9:19 a pokračovat bude přes Holešov a Bystřici pod Hostýnem do Valašského Meziříčí. V Otrokovicích zastaví vlak se světlem v 10:13.

Podrobný rozpis všech vlakových spojů i další informace o Betlémském světle jsou k dispozici na stránkách www.betlemskesvetlo.cz

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode