Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

Farní ples

10.01.2010 15:11

 

Boršice - V Boršicích se dne 9.1.2010 uskutečnil Farní ples s mottem Láska je tu s námi. Ta se v kulturním domě objevila, a to hned v několika podobách. V nápisu, který visel nad jevištěm, v písni Petera Nagyho a mezi všemi, kteří si v dobré náladě dokázali střípky z ní projevovat mezi sebou navzájem. Kus si jí mohl každý v mysli odnést také domů a vzpomínky na ni nedají zapomenout.

Ti, kteří se na organizaci podíleli, pomalu nemohli ani dospat a sami by nevěřili, jakým směrem se bude ples ubírat. Byť to sám v našem povídání nechtěl připustit, hlavním tahounem večera jistě pro všechny byl P. Anton Kasan. „My se vidíme kolikrát jen v kostele a nevěřící - i když, kdo z nich opravdu nevěří? - si myslí, že církev je jen pro staré babičky. Vždy se lidé scházeli a rádi. Víra není uzavřeným způsobem života. Smysl je, aby lidé byli jako jedno srdce a duše, třeba i bez rozdílu vyznání. Tento způsob zábavy, který předkládám, je 25 let starý a založili jej už v mém rodišti na Oravě, kde dodnes přetrvává. Chce to jen, aby lidé přestali myslet na sebe. Není tam tombola, a když je, tak dostanou všichni něco nebo je dělaná legračním způsobem," prozradil Anton Kasan, nynější farář farnosti Boršice, Stříbrnice a Osvětimany.

Na ples se přijeli podívat i lidé z okolních obcí, mezi nimi i spousta mladých, a všichni společně, jako při rodinné oslavě, si užívali pohodu a zábavu. Vyhrávala Lidečanka a CM Pentla. Ve společném kruhu, který symbolicky i o půlnoci, kdy končila doba vánoční, neměl velkých mezer, protože všichni s očekáváním hltali každý moderátorův vstup, přišlo i na uvědomění si duchovních hodnot jiným způsobem, než jsme zvyklí. Snad se podařilo zúčastněné nadchnout ke společné práci a otevřenému vnímání životů bez různých předsudků a strachu z nepochopení, které nás přeci nemá svazovat a bránit v poznání, jež dává vytrvalost, motivaci a sílu do dalších dnů nejen pro křesťany. P. Princ (psali o nás – Dobrý den s Kurýrem)

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode