Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

I pro 2. kolo prezidentské volby platí výzva ČBK: Přijďte k hlasovacím urnám

21.01.2018 21:11

Ve dnech 26. a 27. ledna 2018 čeká Českou republiku 2. kolo prezidentských voleb. K tomu se vyjádřili někteří čeští a moravští biskupové a stále platí výzva ČBK k aktivní účasti při výběru příštího prezidenta republiky. Také je možné zapojit se do několika modlitebních iniciativ.

Biskupové i organizátoři modlitebních iniciativ ve svých apelech především nabádají věřící, aby šli i k druhému kolu voleb.

Královéhradecký biskup Jan Voká ve svém listu připomíná, že i když se nyní možnost výběru zmenšuje na dva kandidáty, kdy „žádný z nich s námi nemusí hodnoty, jimž věříme, sdílet plně“, je důležité modlit se „za lepší volbu“ a k urnám přijít. „Svěřme tuto starost Pánu před oltářem a podílejme se na takové volbě svým hlasem,“ doplňuje biskup Jan.

Plzeňský biskup Tomáš Holub také věřící ve své diecézi vybízí, aby „nedali na mnohé fámy a rádoby zaručené konspirační informace“. Nerozhodnutým v takové situaci nabízí svůj postup: „Řiďte se spíše doporučením kandidáta, kterému jste důvěřovali a dali hlas v prvním kole voleb. Přímí účastníci mají totiž většinou věrohodnější informace.“

Svěřme svou úvahu Pánu v Duchu a v Pravdě

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner ve svém dnešním prohlášení reaguje na nedávné aktivity tzv. Byzantského katolického patriarchátu – společenství odpadlého od katolické církve a sdruženého kolem bývalého kněze olomoucké arcidiecéze Antonína Dohnala. Od jejich činnosti se moravský metropolita jasně distancuje. A to mimo jiné i v souvislosti s druhým kolem prezidentských voleb, kdy šíří nepodložená tvrzení, dohady a pomluvy o prezidentském kandidátovi prof. Drahošovi.

Pravdu jako důležitý faktor volby vyzdvihuje i biskup Vokál, který má týden před 2. kolem pro věřící své diecéze jednoduchou radu: „Volme odpovědně a ve prospěch pravdy“. Protože „hlava státu je v naší zemi historicky nadána mocí, kterou nepostihují žádné psané předpisy: svou autoritou, morální zakotveností a hodnotami, jež vyznává, stvrzuje a potvrzuje směr, kterým se země ubírá. Je vzorem pro jednání občanů, politiků, rodin i dětí“.

Dle královéhradeckého biskupa bychom tedy hlavu státu měli vybírat „podle toho, jak přistupuje k pravdě. Zda ji interpretuje pragmaticky jako pravdu svou, nebo jako pravdu, jež přesahuje zájmy konkrétních lidí a skupin, je platná z pohledu věčnosti.“

Volme odpovědně

K rozhodování po zralé úvaze a s vědomím odpovědnosti vyzvali již začátkem ledna čeští a moravští biskupové a platnost této prosby i pro druhé kolo potvrdil mj. generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl, který doporučuje jít k volbám „s rozmyslem po zvážení kvalit kandidátů“.

Volba doprovázená modlitbou

Připomínáme, že k modlitbě za volby a politiky se lze připojit i prostřednictvím novény vydané při této příležitosti, modlitebních materiálů nakl. Paulínky či například projektu modlisezaprezidenta.cz. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner pak vyzval všechny farnosti své arcidiecéze k hodinové adoraci.

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode