Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

Klimentek

19.05.2010 15:21

Klimentek

Velmi známý Velehrad tak trochu zastiňuje svou velikostí a věhlasem neméně důležité křesťanské místo na Moravě. Bylo svědkem příchodu a pobytu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, bratrů ze Soluně, kteří v 9. století přinesli na naše území písmo, prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk a položili základní kameny víry. Pokud si myslíte, že se jedná o klimentek, máte pravdu. Římskokatolická farnost Osvětimany se rozhodla vzkřísit toto místo, dosud známé spíše jako turistický skvost, a přinést sem zpět i duchovní rozměr.

Za farnost ve svém nabitém denním programu krátce promluvil o smyslu těchto bohoslužeb správce farnosti Anton Kasan. „Vše směřuje k podpoře uvědomění si našich hlubších kořenů a základů, které tito dva věrozvěstové přinesli. Je to náš malý přínos k vyhlášeným tříletým přípravám Biskupské konference, kterou si připomeneme 1150 let od jejich příchodu," řekl Kasan a podotkl: „Ale vše by vzniklo i bez tohoto jubilea."

klimentek je místo v srdci Chřibů zasazené do krásného prostředí přírody. Vnímáme však jeho důležitost naplno? Hora je spíš navštěvovaná turisty, ale duchovní život strádá. „Ti, co se zde narodili, jako by chodili kolem pokladu, ale ani netuší, nebo si to neuvědomují, že ho tady kolem sebe mají. Proto potřebují nové pomocníky, aby jim ho pomohli opět nalézt. Podle mě je to současně s Velehradem jedno z nejdůležitějších míst na Moravě, proto bych byl rád, kdybychom je společně oprášili a navraceli se k uvědomění si duchovních hodnot," podtrhuje Kasan důležitost aktivní práce lidí na sobě samých, která je může opět přivést na cestu k Bohu a schopnostem lépe snášet třeba i přicházející životní nezdary. Víru, kterou získáte pouze v nezměrné důvěře k Pánu, nikde nekoupíte ani na trhu nevyhandlujete.

A najdou se i další výhody. „Lidé si mohou v neděli pospat, udělat si společný rodinný výlet, odpoledne odsloužíme mši a poté si můžeme povykládat, posedět, občerstvit se a teprve pak jít domů. Možná to bude trochu jiná neděle, která vnese nový pohled na všední dění. Lidé se budou moci vzájemně obohatit svými zkušenostmi s vírou a společně ji pomáhat udržet."

Možností jak prožít mši svatou pod holým nebem, pod tou nejkrásnější chrámovou klenbou, bude několik. Bohoslužba bude probíhat každou první neděli v měsíci až do října, vždy od 15.00, kromě července. Mimo hlavní program je připravena v rámci svatodušních svátků na tuto neděli 23. května také od 11.00. Organizuje se rovněž speciální autobusový spoj, informace poskytnou jednotlivé obecní nebo farní úřady. (psali o nás 19.5.2010 – Dobrý den s Kurýrem)

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode