Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

Konkláve začne v úterý 12. března

11.03.2013 21:45

Osmá generální kongregace kardinálského sboru v páteční podvečer rozhodla, že volba Petrova nástupce bude zahájena v úterý 12. března 2013, kdy se sbor 115 kardinálů volitelů shromáždí v Sixtinské kapli. Ke zvolení Kristova náměstka je zapotřebí dvou třetinová většina, což je minimálně 77 hlasů.

Vatikán: Kardinálové oprávnění k volbě papeže se bezprostředně před zahájením konkláve – 12. března od sedmi hodin ráno – nastěhují na vatikánské území, do Domu sv. Marty. V téže budově bydlí v prvních týdnech pontifikátu také nově zvolený papež, dokud není možné nastěhování do papežského apartmá v Apoštolském paláci. Vatikánský tiskový mluvčí upřesnil na pátečním briefingu také další podrobnosti úterního programu: V 10.00 hodin dopoledne bude kardinálské kolegium slavit v bazilice sv. Petra mši svatou za volbu papeže (pro eligendo Romano Pontifice). Bude ji sloužit děkan kardinálské kolegia kardinál Angelo Sodano a koncelebrovat mohou všichni kardinálové.

„V úterý odpoledne v 15.45 hodin se kardinálové odeberou z Domu sv. Marty do Apoštolského paláce. V půl páté projdou v procesí z Paolínské kaple (Cappella Paolina) do Sixtinské kaple. Zde složí přísahu a po výzvě papežského ceremonáře extra omnes („všichni ven“) se kaple uzavře. Zůstávají kromě ceremonáře a teologa pověřeného meditací všichni kardinálové volitelé, kteří vyslechnou druhou z předepsaných meditací. Pronese ji kardinál Prosper Grech. Možná bude následovat první hlasování a skrutinium, které předpokládá apoštolská konstituce o volbě římského papeže. První den konkláve uzavře společná modlitba nešpor, po které se volitelé vracejí do Domu sv. Marty na večeři. V dalších dnech konkláve kardinálové volitelé slaví ráno mši svatou v Paolinské kapli. V půl desáté vstupují do Sixtinské kaple, modlí se modlitbu uprostřed dne a pokračují ve dvou kolech volby. Odcházejí na oběd a ve čtyři hodiny odpoledne se vracejí do kaple k dalšímu dvojímu hlasování. Den vždy uzavírají večerní chvály v 19.15 hodin,“ uvedl Lombardi.

S konáním konkláve jsou spojeny také další úkony, předpokládané apoštolskou konstitucí o volbě římského papeže Universi Dominici gregis, upozornil ředitel Tiskového střediska Svatého stolce: „V pondělí v půl šesté večer složí v Paolínské kapli Apoštolského paláce přísahu také veškerý pomocný personál konkláve. Tedy všichni ti, kteří na průběhu konkláve spolupracují a kteří budou překračovat jeho hranice. Byla rovněž ustavena komise, která během pondělí a úterý zajistí zapečetění všech vstupů do konkláve, tedy různých přístupových dveří. Tato komise se zodpovídá kardinálu komořímu, jejími členy jsou jeho zástupce, velitel Švýcarské gardy, zástupce Vatikánské stráže, notář a další,“ řekl tiskový mluvčí Vatikánu.

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode