Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

Na Velehradě byla ukončena oprava baziliky

29.11.2015 09:08

Ve čtvrtek 26. listopadu 2015 se uskutečnilo slavnostní ukončení projektu „Barokní Velehrad“, jehož obsahem byly restaurátorské práce a úpravy osvětlení a audiovizuálního systému v poutní bazilice, opravy v budově sousedního Stojanova gymnázia a úpravy vstupu do poutního areálu.

Velehrad: Projekt Barokní Velehrad přímo navazuje na projekt IOP I. s názvem: „Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, jehož realizace probíhala v období od prosince 2009 do konce roku 2014 s náklady převyšujícími 332 milionů korun.

Práce v rámci projektu Barokní Velehrad se soustředily na dokončení díla obnovy nejexponovanějších míst areálu poutního místa. Vzniklo tak důstojné prostředí, v němž lze poznávat historickou kontinuitu kulturního a religiózního vývoje evropských národů a nejhlubší kořeny naší národní identity. K tomu mají návštěvníkům napomáhat hojné vzdělávací akce, koncerty, konference a semináře, kterým realizace projektu napomohla zkvalitněním zázemí a zrestaurováním historických prostor. Zároveň se počítá s rozšířením prohlídkového okruhu a vytvořením nových programů pro návštěvníky.

Projekt byl zahájen v říjnu loňského roku, kdy Římskokatolická farnost Velehrad obdržela od ministerstva pro místní rozvoj rozhodnutí o poskytnutí příslušné dotace. Ta činila celkem 75,1 milionu korun, z nichž 63,8 milionu tvořily prostředky EU a 11,3 milionu příspěvek ze státního rozpočtu.

Projekt probíhal na několika místech poutního areálu. V budově dnešního Stojanova gymnázia byly restaurovány fresky, reliéfy a další umělecké prvky v refektáři, zimním sále a dalších prostorách. V samotné bazilice došlo jednak k opravě a restaurování výzdoby bočních kaplí, sakristie či chórových lavic, zároveň zde bylo rekonstruováno osvětlení bočních kaplí, elektroinstalace v půdních prostorách a také audiovizuální systém v celé bazilice. Upraven a dokončen byl i vstupní prostor do poutního areálu.

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode