Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

Nejistotu nemáme rádi

07.09.2013 22:25

Kdo z lidí může poznat Boží úmysly, kdo pochopí, co chce Pán? Myšlenky smrtelníků jsou totiž nejisté a naše záměry vratké... Kdo by poznal tvou vůli Bože, když bys mu nedal moudrost a z výšin neposlal svého svatého ducha? (srov. Mdr 9, 13-19)

Nejistotu nemáme rádi

Většina lidí nemá ráda nejistotu. Zneklidňuje nás, když nevíme, jak se rozhodnout, když si nejsme jisti, zda jsou naše záměry správné a zda vyjdou. Znejistíme, když někdo, koho si vážíme, vidí věc úplně jinak než já. Vypořádáváme se s tím různě.

Někteří jedinci „mají vždycky pravdu“

Někdo sám sebe (vědomě či podvědomě) přesvědčí, že „pravdu má vždy on, mýlit se musí ostatní“. Svou pravdu pak bojovně hájí, aby nepřišel o svou domnělou jistotu. Přehnaná suverenita je často zástěrkou vnitřní nejistoty.

Věda – záruka spolehlivosti?

Pro spoustu lidí je zárukou spolehlivosti věda. Argumentem pak je, že je něco vědecky dokázáno, jiné názory jsou nevědecké. Často pak laik žasne a odborník se diví, co všechno údajně věda dokázala.

Přitom v samém základu moderní vědy stojí přesvědčení, že vědecké je to, co je zpochybnitelné a vědeckými metodami vyvratitelné. Žádná teorie nemůže být definitivně dokázána, považuje se za použitelnou, dokud není vyvrácena.

Postmoderní odklon k pověrám a ezoterice

Naproti tomu v postmoderní době zažíváme jistý odklon od vědy. Radu či potvrzení svých záměrů je populární hledat ve všech možných okultních praktikách – v astrologii, u kartářek a čarodějnic, pomocí doptávání se kyvadélka... Lidé se tak nechávají ovládat duchovními silami, o jejichž původu nic netuší a před kterými Boží slovo důrazně varuje, protože člověka zotročují a ničí. Možná by stačilo řídit se moudrou zásadou pana Weasleyho: „Neposlouchej nic, co ti odpovídá, když nevíš, kde to má hlavu.“

„Spolehlivý vůdce“

V některých lidech zmíněná nejistota vyvolává takovou úzkost či nerozhodnost, že se snaží zodpovědnost za svá rozhodnutí přenést na někoho jiného. Jistotu má dodat nějaká autorita. Často si pak najdou nějakého vůdce či guru, který nabídne jednoduché odpovědi na složité otázky, jasně řekne, co si myslet a co dělat.

Biblická nabídka tváří v tvář naší nejistotě

Bible nabízí jinou cestu. Přijmout, že naše myšlenky jsou nejisté a záměry vratké, a odevzdaně prosit o Boží moudrost a vedení Ducha svatého. Nemusím všemu rozumět a nikdy se nesplést, mohu se ale spolehnout na Pána. Pro něj není žádná cesta slepá. On zná (nouzovou) cestu z každé situce. V něm je jistota a bezpečí.

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode