Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

Papež František dnes sloužil slavnostní inaugurační mši

20.03.2013 20:22

Nový papež František dnes dopoledne (19. března 2013), o slavnosti sv. Josefa, převzal před katedrálou sv. Petra v Římě odznaky svého úřadu v podobě pallia a rybářského prstenu. Při následující liturgii se v homilii mj. věnoval odkazu sv. Josefa – ochránce či službě, která ho nyní v průběhu pontifikátu čeká.

Vatikán: Ještě před zahájením samotné mše na Svatopetrském náměstí se papež František ve Svatopetrské bazilice pomodlil u krypty s hrobkami svých předchůdců, aby následně, již před zraky shromáždění na náměstí přijal odznaky papežství (viz výše a konec článku).

V úvodu mše svaté, kterou papež sloužil spolu se 150 koncelebranty z řad kardinálů celého světa, poděkoval Svatý otec všem přítomným za účast na této slavnosti. Náměstí před chrámem sv. Petra zcela zaplnili nejen členové 130 státních delegací či zástupci různých církví, ale samozřejmě i poutníci, mj. i z České republiky.

Ve své homilii se věnoval nejen biblickým čtením určeným pro tuto příležitost, ale pozornost upřel především na postavu sv. Josefa i jeho právě začínající pontifikát. Svatý Josef jako ochránce, to bylo stěžejní téma první části promluvy Svatého otce, kdy jednak připomněl jeho úlohu ochránce Panny Marie i ochránce církve, ale i skutečnost, že ochráncem a pečovatelem o druhé musí být každý z nás. Patronem nástupce Benedikta XVI. je sv. František z Asissi; ten byl potom jeho ústy vyzdvihnut jako následováníhodný ochránce celého tvorstva. Spojovníkem výše uvedeného jednání je, dle Svatého otce, láska, dobrota a něha. toto byl rovněž důležitý motiv této velmi sledované promluvy.

Na konci této části liturgie římský biskup František mluvil i o své nastávající službě, kterou chápe jako povolání do služby. Zmínil při této příležitosti známou opakovanou otázku Krista: „Šimone, synu Janův, miluješ mne?“ či výzvu „Pas mé beránky“. Také na tomto místě opět poprosil přítomné i ty, kteří sledují média, aby se za něho modlili. Také zde tedy nechyběly výrazné prvky počátku pontifikátu nového papeže. (Plný text homilie Svatého otce v českém překladu je k dispozici na tomto místě.)

Po skončení mše svaté se Svatý otec odložil paramenta v kapli Piety a pozdravil představitele oficiálních delegací před oltářem Konfese.

Prsten zvaný rybářský je osobním odznakem každého římského pontifika a symbolicky odkazuje na nástupnictví po prvním papeži, apoštolovi Petrovi, rybáři. Pallium je vlněná insignie s šesti vyšívanými kříži, která se nosí přes ornát. Vlna je získána ze dvou beránků, kterým papež žehná ve svátek sv. Anežky Římské (21. ledna). Symbolizují ztracenou ovci, kterou se vydává hledat a kterou zachraňuje Dobrý Pastýř, a zároveň Ukřižovaného Beránka, obětovaného za spásu lidstva. Pallium vyjadřuje také jednotu s římskou církví. Může je oblékat pouze papež a arcibiskupové metropolité.

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode