Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

POSLEDNÍ VEČEŘE PÁNĚ a ŽIVÁ KŘÍŽOVÁ CESTA 2011

27.04.2011 16:49

 

POSLEDNÍ VEČEŘE PÁNĚ a ŽIVÁ KŘÍŽOVÁ CESTA 2011

Tajemství oběti Ježíše, který v symbolickém významu naznačil cestu pro všechny lidi žijící ve víře, prožili na zelený čtvrtek a velký pátek v Boršicích. Římskokatolická víra nezabíjí, neuráží, je vždy nápomocná. Dnes už každý, kdo navštívil živou křížovou cestu v Boršicích, může jen potichu nechat působit a doznívat duchovní zážitek a s pokorou se pokoušet proniknout do onoho tajenství. „Bylo to opět šité horkou jehlou, ale naštěstí jsme věděli z minulého roku, kde jsme měli nedostatky, co je potřeba dopracovat a co trochu pozměnit,“ přiznala Jana Gabrielová za všechny, co se na přípravách podíleli. Nezáleží však na čase, ale na snaze a výsledním provedení, a to se díky kladným ohlasům zjevně podařilo. Pozměněna byla doba zahájení a také text měl propracovanější formu. „Nechtěli jsme opakovat to, co bylo loni. Snažili jsme se najít duchovní text, který by o něčem vypovídal, byl obsáhlejší, a který by hlavně lidem něco řekl. Nestačí pár vět, musí to mít myšlenku a k tomu příklad ze života s následným zamyšlením, které zúčastněným pomáhá pochopit nepochopitelné, a to oběť Ježíše na kříži,“ poukazuje Gabrielová na hlavní smysl společné snahy dvacítky dobrovolníků. „Aby byl čas na zamyšlení, začali jsme také dřív a při každém zastavení se čekalo, než se lidé sejdou, aby všichni dobře viděli a slyšeli,“ dodává.

O výběru rolí se nediskutovalo. Ježíše ztvárnil opět Jožka Krpálek. „V zásadě se neuvažovalo o hlavích postavách. Rozšířili jsme pouze počet vojáků, kteří byli potřební na organizaci průchodu početného davu přes obec,“ říká Gabrielová, která přidává, že se celému týmu podařilo přesvědčit k další novince i otce farnosti Antona Kasana. „Původně otec chtěl čtvrteční adoraci tichou, ale po předvedení naší hrané verze nám řekl, že v tom nevidí problém, a tak přibyla i poslední večeře rozšířená o vedenou adoraci s prology Ježíš, člověk, aby to navodilo možnost k zamyšlení.“

Přípravy zabraly sedm dní a plány se rýsují už i na příští rok, kdy se návštěvníci možná dočkají i scény mrtvýchvstání. „Je velmi dobré, že borešická mládež organizuje tyto věci, protože je to samotné uvádí do onoho tajemství a zároveň se tím dělí o svůj postoj k víře. Je to určitý projev toho, čemu oni věří a co se snaží předávat lidem,“ zhodnotil Jožka Matějek, student teologie, po velkopátečním obřadu.

(psali o nás – Dobrý den s Kurýrem 28.4.2011, P. Princ, poupraveno J. Gabrielová)

FOTOGALERII Z POSLEDNÍ VEČERE PÁNĚ A ŽÍVÉ KŘÍŽOVÉ CESTY NAJDETE NA :

 

http://www.idobryden.cz/fotogalerie/ziva-krizova-cesta-v-borsicich--2011-0b92b15a-bff4-102e-8406-00e0814daf34/

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode