Stránky farnosti Boršice u Buchlovic

PRIMIČNÍ SLAVNOST V BORŠICÍCH

23.06.2011 21:50

Boršice - Život bez víry je bloudění v mlze. Život v pošetilé víře je pak mlha sama. V přírodě mlhu rozpouští sluneční paprsky. Světlo tak ve spolupráci s časem slouží k poodhalování tajemství víry, která člověku dává naději k poznání Lásky, jež dle křesťanského učení dala všemu smysl.

Víra je součástí života člověka. Víra ve šťastnou budoucnost, v sebe sama, ve zvládnutí maturity, v obdržení dárku k narozeninám, v kvalitní rodinný život, pěknou dovolenou, v kamarády či prozaičtější potřebu v podobě třeba jen dobré večeře. Pro život farnosti je důležitá víra v moudrého pastýře - kněze, který napomáhá lidské prohřešky neomlouvat, ale nabízí nové odhodlání a chuť překonávat a naplnit život novým očekáváním a zdokonalováním se, vše však za předpokladu, že sám jedinec má zájem. Výsledkem má být dostavení se Lásky, která překoná veškeré utrpení.

Primiční, první mši svatou v rodné obci Boršice po devíti letech mohl odsloužit kněz Vojtěch Drahomír Dvouletý, který se stal novou pochodní, jež má světlem slova poodhalovat ono tajemství Lásky. Jeho o tři roky starší bratr Mirek, který se stal knězem už před lety, bratra pochválil a prozradil na něj: "Brácha jde duchovní cestou déle. Už na moje primice byl v kapucínském řádu. Obřad zvládl zkušeně, teď ho čeká jen práce a služba druhým. Být pouze bratrem je hezké, ale nepřináší to s sebou mnoho povinností vůči věřícím. Nyní jako kněz bude sloužit mše svaté, zpovídat, už jej nikdo šetřit nebude," dodává Mirek a přidává důležitou radu: "Musí se naučit odpočívat a prohlubovat sám svůj vztah k Bohu, aby to vše zvládl."

Svůj pocit z celodenní akce sdělil i Vojtěch: "Je to krásné. Slavnostních dnů jsem zažil povícero, takže dnešní pocity jsem neustálené. Vše má svůj obřadní řád, a tak je těžké, jak se v dnešní době říká, užít si to. Myslím si, že zážitek z primice bude větší, až pojedu za svými spolužáky," rozšířil svůj dojem z dne významného pro něj i farnost, kterou neopomenul pochválit jako celek za organizační zvládnutí, ale i její hnací motor v podobě faráře Antona Kasana.

"Kněží je málo, zato přibývá psychiatrů, psychologů, výchovných poradců. Dříve tyto otázky zastával kněz, který byl v obci jedním z nejdůležitějších. Kněz dokáže svým příkladem vést svou farní rodinu za všech okolností. Návštěvu kostela by nikdo neměl brát jako utrpení. Přináší dobíjení duchovních i osobních baterek života a úkolem kněze je denně dobíjet a zpětnou vazbou od farníků i sobě pomáhat nést někdy tvrdý životní kříž," vyjádřil se Kasan.

Po mši svaté následovala řada gratulací, společný oběd, novokněžské požehnání a volná zábava, na které vyhrávali spolubratři kapucíni ze Slovenska s CM Pentla.

Psali o nás: Dobrý den s Kurýrem, vyšlo v čísle: 25/2011

Autor: pri

Kontakt

P. Anton Kasan

Římskokatolická farnost Boršice u Buchlovic

Školní č. 191
687 09

+420 731 621 262

číslo bankovního účtu: 1427210319/0800



FARA TUČAPY : P. Vavřinec Černý
výpomocný duchovní

Tučapy 39
68709

tel: 604 367 327
email: v.cerny@volny.cz

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode